Publicaties

In Memoriam Han Keijser

In Memoriam Han Keijser, Gelders Baliebulletin.

In Memoriam Han Keijser

Een jaar of tien zal ik zijn geweest. Ik was aan het spelen bij mijn grootouders op de Groesbeekseweg en een enorme Amerikaanse auto-zonder-dak rijdt langs. Achter het stuur zit een meneer in een geruit jasje met wapperende haren. De meneer woont een paar huizen verderop en doet iets met rechten.

Enkele jaren later is mijn grootvader Van der Grinten 70. Hij moet met emeritaat bij de universiteit. Als cadeau voor zijn promotor maakt de meneer met de wapperende haren een schilderij van mijn zusje. Dat doet hij als hobby, want eigenlijk is hij advocaat. En hij schrijft boeken over leasing en over echtscheiding. Han Keijser.

Tijdens mijn rechtenstudie begrijp ik dat Han een van de leidende partners is van Hekkelman, Terheggen & Rieter. Hij nodigt mij uit om eens langs te komen en vertelt over de praktijk:

“Carrière? Welnee. Advocaat word je en blijf je.”

Met 70 jaar wordt Han geridderd en geroemd om zijn werkkracht en zijn uitzonderlijke bijdrage aan de wetenschap en de rechtspraktijk. Pensioengerechtigd is hij al lang. Volgens zijn kantoor is hij nu ook pensioenverplicht. Stoppen is voor Han echter geen optie. Rond dezelfde tijd besluit ik om in Nijmegen een kantoor te starten, na enige omzwervingen in Eindhoven, New York en Amsterdam. Zoon Thomas Keijser brengt ons bij elkaar.

Han en ik beginnen zo Keijser Van der Velden advocaten. Thomas voegt zich spoedig bij ons en in de jaren daarna sluiten verschillende anderen zich aan. Han’s praktijk is zeer breed: hij bestrijkt het hele civielrechtelijke spectrum, met een nadruk op faillissementen en familierecht; her en der maakt hij een uitstap in het strafrecht en bestuursrecht. Wij – de andere kantoorgenoten – beperken ons tot financieel recht met een vleugje ondernemingsrecht.

Met Han komen we tot de kernwaarden van ons kantoor: praktijk kwalitatief op hoog niveau, ieder publiceert of doceert op zijn terrein, vrijheid om ook andere activiteiten te ontplooien en geen gebakkelei over geld. Han houdt zich hieraan tot zijn dood. Hij procedeert veel en bewerkstelligt nieuwe koersen in de familierechtelijke jurisprudentie. In 2014 bewerkt hij zijn Handleiding bij scheiding. Daarnaast neemt hij de Nijmeegse Cinematheek over en zet hij zich jarenlang in als bestuurslid van Rotary Doctors.

Begin 2018 neemt zijn kracht zienderogen af. Dat weerhoudt Han er niet van tot het einde toe betrokken te zijn bij zijn cliënten, zaken en kantoorgenoten. Eind juli houdt hij zijn laatste pleidooi. Het dossier zit in de sjofele nylon boodschappentas. Han draagt de toga van zijn patroon Terheggen, versleten tot op de draad. Op 28 augustus sterft Han. De volgende dag komt nog een – winnend – vonnis binnen.

Han Keijser heeft op ons kantoor en op mij persoonlijk een blijvend stempel gedrukt. Wij zijn dankbaar dat wij zijn naam verder mogen dragen en zullen dat met verve doen. Ten slotte laat ik hem nog een keer zelf aan het woord.

“Bij mij kan bijna iedereen terecht. Het is mooi als je veel mensen kunt helpen."

Jan Willem van der Velden

Keijser Van der Velden advocaten